Planer- junij

Junij je moj mesec, pa ne samo zato, ker praznujem. To je zame najlepši mesec v letu. Dnevi so daljši, toplo je, pa ne prevroče….

Izbrala sem kaktuse, ker so mi zelo všeč. Tudi nekaj zelo zanimivih informacij o njih sem izvedela.

DSC_8477

Njihovo znanstveno ime je Cactaceae. V Evropo jih je prinesel Krištof Kolumb. Spadajo med mlajšo “populacijo” rastlin, razvili so se nekje pred 40 milijoni let. Nekateri so celo zaščiteni.

DSC_8498

Uporabljali so se (in se še vedno) za zdravila, hrano za živali, oleseneli kambij pa za gradnje in kurivo.

DSC_8503

Ta mesec bom imela le dva sledilnika navad, ki so v bistvu bolj kot izzivi. Eden bo fotka na dan. Za drugega pa se še nisem odločila.

Tri nove

Voščilnica-kuverta za Špelo in njenih okroglih 40 let.

DSC_8018

 

Naslednja je izdelana za novorojenčico Laro. Dobrodošla na svet.

DSC_8290

Tina ima rada japonsko češnjo. V dnevni sobi na steni ima njeno sliko. Zato jo je dobila še na voščilnici.

DSC_8184

 

Monstera

Ne vem, če sem že napisala to zgodbo…

 

V šestem razredu otroci pri naravoslovju lahko dobijo poganjek/podtaknjenec neke rastline, ki ga prinesejo domov, presadijo in za njega skrbijo. (Dve leti nazaj mi je tako najstarejši prinesel koprivo). Letos me je naš šestar vprašal, če lahko prinese. Seveda, zakaj pa ne, to sploh ni potrebno vprašat. Nekajkrat me je vprašal in celo povedal ime rastline, pa mi res ni bilo jasno, zakaj toliko sprašuje, saj to pa res ni noben problem, …ena rastlina,… Saj ne bo krokodila pripeljal domov…. No in jo le prinese,…hm…to pa ni kopriva…kaj pa je to. To je monstera, pobrska po internetu in mi pokaže sliko in preberem malo o njej. Oh. Zdaj vem zakaj ima takšno ime. Ok. Bo zrasla velika rastlina, sicer čudovita, ampak velika. Pa nič hudega. Res je bil cel hec okrog nje, celo spekli smo torto, ko je bila stara 1 mesec.

 

In zdaj imam novo ljubezen. Nujno jo je bilo treba narisat. To je prvi poskus,…in mislim, da ne zadnji;)

Maj

Ste veseli pomladi? Tisti, ki imate vrtičke vas čaka najbrž kar nekaj dela ampak  se ga boste lotili z užitkom. Jagode že cvetijo in komaj čakamo, da se prikažejo prvi rdeči slastni plodovi. Naša najmlajša praznuje maja in obožuje ta sadež, zato sem ga uporabila v mesečnem planerju.

 

 

Jagode prelite s čokolado pa prebudijo še tako zaspane brbončice.

DSC_8076

Še najraje pa imam gozde. Tople palačinke malo sladkorja, sveže nabrane gozdne jagode… Je še kaj boljšega kot to?

DSC_8077

Pogled na skledo polno rdečih dobrot človeka nikakor ne more pustiti ravnodušnega. V dobri družbi je še vse boljšega okusa (kar nam vsem zadnje čase malo primanjkuje,ampak saj veste, še tako močna nevihta mine in spet posije sonce in tisto sonce po dežju najlepše sveti)

DSC_8082

Tukaj pa ni jagod. Ni slikic. Ne še. Na naslednjih straneh je 100 kvadratkov. Ilustrator, ki ga spremljam vsake toliko časa organizira 100 dnevni izziv skiciranja. Enkrat sem že poskusila, pa ga nisem dokončala. Letos sem se odločila za drugačen pristop. Tako, da bom tudi prostorsko omejena. Vsaka slika posamezno najbrž ne bo nič posebnega, zanima pa me kakšen efekt bodo dale takole skupaj stisnjene.Izziv se je začel s prvim majem, torej zdaj imam že dva kvadratka polna in mislim, da sem se prav odločila. Če pa kakšen ostane prazen se ne bom sekirala.

DSC_8084

 

Aja, pa za vsak dan imam določeno kaj je treba narisat. Danes je ključna beseda: legenda. Ta bo težka.

Kiklici

Babica je rekla, da bi vnukinjama za rojstni dan podarila kiklici. Naredila sem enaki, le barvni odtenek je drugačen.