Drugi mesec-drugi izziv

Helou:)

Pa sem spet nazaj.

V prejšnji objavi sem razložila kakšen projekt sem si zadala in predstavila prvi izziv. Januarja je konec in z njim tudi mojega prvega izziva.

Takrat, ko bi sicer brskala po npr. FB-ju, sem načrtovala in se pripravljala za naslednje izzive, štrikala, kuhala, brala…. Predvsem brala:)

IMG_20180127_105855

IZZIV meseca februarja: zero waste

K minimalističnem življenjskem slogu paše tudi zmanjšana proizvodnja odpadkov. Da bi se čim bolje seznanila s to temo, sem prebrala knjigo Dom brez odpadkov, katera mi je ponudila veliko odgovorov na moja vprašanja. Vsak posameznik lahko veliko naredi, če se le malo potrudi. Saj ni nujno, da gremo v skrajnosti, že manjše spremembe veliko štejejo.

Že leta hodim v trgovino s svojo vrečko, tudi pri kupovanju knjig sem bolj racionalna, saj veliko večino dobim v naši knjižnici, kjer sem redni gost:) Tudi revije si sicer lahko sposodite v knjižnici, ali pa (to kar delam jaz) jo dam naprej, kakšni prijateljici ali pa v čakalnico pred zobozdravniško ambulanto. Nekaj časa nazaj sem se odločila, da bom cel kup super revij pustila v čakalnici (to so take revije, ki jih lahko znova in znova pregledujemo), nato me je ena gospa vprašala, če si jih lahko sposodi za domov in, da jih bo potem vrnila. Seveda sem bila za, le prosila sem jo, da potem, ko jih ne bo več potrebovala podari naprej. Čez nekaj dni sem dobila njen kupček revij s podobno vsebino in tudi njene revije bodo potem šle naprej. Takšna vrsta izmenjave se mi zdi super.

Ena od stvari za katero še nisem vedela je knjižnica reči , ki me je čisto navdušila!!! Kolikokrat kupimo nek predmet in ga uporabimo le enkrat? S tem, ko si neko reč izposodimo prihranimo denar, čas za vzdrževanje in prostor, ki bi ga drugače uporabili za kaj bolj pomembnega. Prav želim si, da bi tudi na našem koncu imeli nekaj podobnega.

Kaj lahko naredimo, da zmanjšamo prihod odpadkov v naš dom. Preprosto, zavrnemo česar ne potrebujemo, zmanjšamo obseg tistega, kar potrebujemo (pa smo spet pri minimalizmu), znova uporabimo vse kar se da, recikliramo vse tisto, kar nam ni uspelo ponovno uporabiti in zavrniti, ter kompostiramo.

Še veliko stvari je, ki jih lahko sami naredimo, ker se bom ta mesec bolj intenzivno ukvarjala s tem bom še kaj napisala.

Nekaj pa sem že takoj po branju knjige naredila in sicer blazinice za odstranjevanje ličil za večkratno uporabo.

IMG_20180113_110854

So že preizkušene, večkrat oprane in sem zelo zadovoljna z njimi.

Saj res, tudi šivala sem, nastalo je nekaj novih izdelkov, ki jih prav kmalu pokažem:)


Odgovori

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja